Concert: Beiaarden van de Onze-Lieve-Vrouwetoren

21-08-2019

Zoals elk jaar organiseren Beiaardcentrum Nederland en HKU Nederlandse Beiaardschool een zestal zomeravondconcerten op de beiaarden van de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Deze concerten vinden plaats op de woensdagavonden van 20.00 tot 21.00 uur. 

Nu nog gepland zijn: 

  • 14 augustus: Bob van der Linde, studeerde dit jaar af aan de HKU Nederlandse Beiaardschool en is beiaardier van Arnhem (zie video hierboven)
  • 21 augustus: Georg Wagner en Ariane Toffel, beiaardiers van Bonn, Bad Godesberg en Aschaffenburg (foto onder) 

Het beiaardconcert wordt ingeluid door het Amersfoorts Klokkenluidersgilde die vanaf 19:50 uur de zeven luidklokken van de Onze-Lieve-Vrouwetoren over de stad laten klinken. De toren herbergt twee carillons die beide te bespelen zijn vanuit de beiaardcabine ter hoogte van de tweede omloop. De oude beiaard hangt al sinds het midden van de zeventiende eeuw in de toren en werd - op een paar klokken na - gegoten door de toen wereldberoemde klokkengieter Francois Hemony. De nieuwe beiaard werd ten behoeve van het beiaardonderwijs dat al sinds halverwege de twintigste eeuw in Amersfoort wordt verzorgd. De Nederlandse Beiaardschool was aanvankelijk een zelfstandig instituut. Sinds dertig jaar is de aan de Grote Spui gevestigde school een afdeling van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 

Kom je ook luisteren ? 

In de tuin van de voormalige Kuiperij Meester aan de Hellestraat 7 is een luisterplaats ingericht waar je ongestoord kunt luisteren naar het beiaardconcert. Het is gezellig om met een aantal mensen te gaan, dus geef je hier op en dan melden we de deelnemers van de Buurtkamer als groep aan bij het Beiaardcentrum !