Met Wim Kan over de drempel

27-12-2023

Buurtgenoot Hilbert-Jan is een echte filmgek en vertoont regelmatig films aan buurtkamergasten en bewoners van Het Seminarie. Op 27 december staat de oudejaarsconference centraal. Een ouderjaarsavond was pas echt geslaagd als Wim Kan optrad en daarom vertonen we fragmenten van het zeer succesvolle 'Wankelend over de drempel' uit 1979 en andere shows. 

Wankelend over de drempel

Deze titel was ontleend aan het kabinet Van Agt dat, vlak voor de jaarwisseling, bijna wankelde over de kernrakettenkwestie. Wim Kan staat er, als pacifist, uitvoerig bij stil. "Zeg maar Nee tegen de NATO". Heeft het over de ontsnapping van Menten, de ondergang van de boerenpartij en het gekrakeel tussen Den Uyl en Van Agt. We zien een aantal van z'n befaamde imitaties; Den Uyl na de val van diens kabinet, weerman Pellenboer, Luns en Van Agt. 

Uit 1981 is er het 'vreemdgaan' met de KRO en een interview door Aad van den Heuvel in de "Alles is Anders-show". Op 31 december 1982 keerde Kan bij de VARA terug met de show "We spreken af dat we niets afspreken". Wim Kan had lange tijd niet meer opgetreden, vanwege de ziekte van Corrie Vonk. Zichtbaar verouderd en vertrouwend op zijn improvisatievermogen deed hij het programma toch. 

Op 8 september 1983, 9 maanden later, overleed Wim Kan. De introducties van de verschillende onderdelen van dit programma worden verzorgd door Paul van Vliet. 

Dit document is samengesteld door de cineast Bert Haanstra. Wees welkom !


Aanmelden

De film wordt in huiselijke kring vertoond op 27 december om 11.00u in het auditorium van de Stad van Cahen. De toegang is gratis maar we vinden fijn als u even laat weten dat u komt. Voorafgaand aan de film kunt u een kopje koffie drinken in de Buurtkamer, Appelmarkt 17 en aansluitend is er gelegenheid om een lunchplankje te gebruiken aldaar.