Buurtkamer Telebakkie!

08-04-2020

Veel alleenstaande ouderen hadden hun wekelijkse koffie-uurtje en andere gezellige bijeenkomsten... totdat Corona kwam. Daar zit je, in je eentje in je woning. Gelukkig is er nu Telebakkie! Leuk, simpel en effectief. Telebakkie! is een telefonisch koffie-uurtje voor zes mensen, ontwikkeld door Kees Penninx van ActivAge en Anita Kornman, sociaal werker bij Super-Actief Rotterdam. Telebakkie! is getest samen met bewoners van wooncomplex de Mazesteyn in de Rotterdamse wijk de Esch. Wat blijkt? Het werkt fantastisch!

Ouderen kunnen zelf heel gemakkelijk en snel met Telebakkie! aan de slag, ieder vanuit zijn eigen woning. Je hoeft geen ingewikkelde apps op je computer of telefoon te downloaden en de privacy is gewaarborgd. Het enige wat je nodig hebt is je telefoon, een gemakkelijke stoel en een lekker bakkie koffie.

Hoe werkt Telebakkie?

Zorg dat iedereen op een afgesproken tijdstip klaar zit met koffie, iets lekkers erbij en een mobiele telefoon. De eerste beller moet een smartphone hebben om mensen toe te kunnen voegen aan het gesprek. Mensen met een vast nummer kunnen wel gebeld worden maar niet zelf een groepsgesprek starten. Stapsgewijs gaat het dan als volgt.

Telebakkie! Is een telefonisch koffie-uurtje voor zes mensen tijdens de coronacrisis

  • Persoon 1 belt persoon 2 en wacht tot het gesprek tot stand is gekomen.
  • Persoon 1 tikt nu op de knop Voeg toe (de knop met het + teken) en tik het nummer in van persoon 3 (of kiest deze persoon uit zijn adresboek).
  • Is het gesprek met persoon 3 tot stand gekomen, dan tikt persoon 1 op de knop Voeg samen. Deze knop zie je rechts op je telefoonscherm. Nu ben je al met drie personen in één gesprek!
  • Nog meer personen erbij? Je kunt tot zes. Druk op het plusje, bel de volgende, wacht tot deze heeft opgenomen, tik op de knop Voeg toe, enzovoort.

Kosten

Je betaalt per gesprek dat je opstart. Dus bel je 5 deelnemers voor 40 minuten? Dan betaal je 5 x 40 = 200 minuten aan het eind van het gesprek. Deze minuten gaan van je bundel af. Ideaal is daarom dat persoon 1 een bundel heeft met onbeperkt beltegoed. Heeft geen enkele gespreksdeelnemer dat en wil je de kosten toch delen? Dan kun je afspreken dat iedereen persoon 1 rond het afgesproken tijdstip belt. Ieder betaalt dan zelf de eigen gesprekskosten.

Gewoon doen!

Een gezellig kletspraatje? Iedere week een mooi thema bespreken? Gewoon doen! Het is handig als iemand gesprekleider is. Allen: noem even je naam als je iets wilt zeggen. Zet radio en t.v. uit. Veel plezier!

Even uitproberen ?

Lijkt het je leuk om hier mee aan de slag te gaan ? We verzorgen iedere woensdagmorgen om 10.30 uur een demonstratie. Dat betekent dat je zelf wordt gebeld en dat we met een aantal personen tegelijkertijd Telebakkie! uitproberen. Daarna kan je op ieder moment van de week zelf een Telebakkie! opzetten, met familie, met vrienden of met buurtgenoten.

Meld je hieronder aan en dan wordt je de eerstvolgende woensdag tussen 10.30 en 10.45u gebeld: