Ontdek je stad: 't Vagevier

13-02-2019

Iedere tweede woensdag van de maand krijgen de buurtgasten gelegenheid om een kijkje te nemen in een bijzonder pand in de binnenstad. Tot nu toe zijn we - op die manier - meer te weten gekomen over St. Willibrorduskapel uit 1696, Het Seminarie en de Stad van Cahen en brachten we een bezoek aan het Centrum voor Archeologie aan de Westsingel. Voor 13 februari a.s. staat een bijzonder woonhuis op het programma: 't Vagevier of Vagevuur genaamd. 

Recente foto van achterzijde
Recente foto van achterzijde

Van de vroegste geschiedenis van dit 16de-eeuwse dwarshuis (Muurhuizen 108-110) is weinig bekend. Het is gebouwd in 1519 en de naam doet vermoeden dat het vroeger een herberg is geweest. Het huis ligt niet tegen de voormalige stadsmuur aan, maar aan de overzijde van de straat en is het, naar we mogen aannemen, oudste huis aan de binnenring van de Muurhuizen. De gevel aan de straat had een vrij sober karakter, omdat het huis op het binnenterrein was georiënteerd. De achtergevel (zie foto boven) was oorspronkelijk dan ook belangrijker en had bakstenen kruisvensters met zandstenen stijlen en dorpels. In het pand zijn de eiken moer- en kinderbintbalklagen met rijk versierde consoles bewaard gebleven. Het huis is later als pakhuis gebruikt, waaraan de laadvensters en de Vlaamse gevel met hijsbalk herinneren. Bij de restauratie, aan het begin van de jaren negentig, kreeg de straatgevel een nieuwe vensterindeling en heeft men de kruisvensters en deuren in de achtergevel gereconstrueerd (zichtbaar vanuit de Kerkstraat).

Meer informatie over de restauratie

Archiefbeeld voorzijde
Archiefbeeld voorzijde

Het pand is in particulier eigendom en de huidige eigenaren gaan per 1 maart a.s. verhuizen. Zij zijn zo vriendelijk om hun deur te openen zodat de buurtkamergasten een kijkje kunnen nemen tussen de verhuiswerkzaamheden door. 

Kom gezellig een kopje koffie drinken op 13 februari a.s. in de buurtkamer, vertrek naar het nabijgelegen Vagevier is om 11.45 uur. Het bezoek duurt maximaal 30 minuten en u kunt na afloop een lunchplankje gebruiken in de buurtkamer.