Ontdek je stad: Het Sluisje

10-07-2019

Iedere tweede woensdag van de maand krijgen de buurtgasten gelegenheid om een kijkje te nemen in een bijzonder pand in de binnenstad.  Voor 10 juli a.s. staat een bezoek gepland aan een bijzonder pand op Muurhuizen 199, Het Sluisje genaamd. 

Onder muurhuis 't Sluisje stroomt water van het Havik naar de Weverssingel. Oorspronkelijk was dit in de eerste stadsmuur een waterdoorgang, waarbij water van de binnenhaven het Havik in de stadsbuitengracht stroomde.

De waterdoorgang in de stadsmuur werd mogelijk afgesloten door een valhek en bewaakt door twee huizen, een situatie die vergelijkbaar is met die bij Huis Tinnenburg.

Na de aanleg van de tweede stadsmuur hoefde de doorgang niet langer te worden bewaakt. Huis Prattenburg aan de linkerkant werd verbouwd tot woonhuis en de waterdoorgang werd overkluisd. Daarop verrees in de 16de eeuw Muurhuizen 199, Huis 't Sluisje. Nadat het in de 18de eeuw een tabakspakhuis was geweest, werd in 1776 in het pand een Musiecqzaal aangelegd, zoals boven de ingang is te lezen. (Bron: amersfoortopdekaart.nl)


Aanmelden "Ontdek je stad" op 10 juli 2019

Kom gezellig een kopje koffie drinken op 10 juli a.s. in de buurtkamer, vertrek naar het nabijgelegen Sluisje is om 11.15 uur. Het bezoek is kosteloos en duurt maximaal 45 minuten. U kunt na afloop een lunchplankje gebruiken in de buurtkamer à € 4,00.