Ontdek je stad: Havik 25

09-10-2019

Iedere tweede woensdag van de maand krijgen de buurtgasten gelegenheid om een kijkje te nemen in een bijzonder pand in de binnenstad.  Voor 9 oktober a.s. staat een bezoek gepland aan een monumentaal koopmanshuis aan de Havik, de vroegere stadshaven van Amersfoort. 

Havik 25 is een rijksmonument aan de stadsgracht Havik in Amersfoort. Het huis heeft een zware halsgevel met bakstenen pilasters. De gevel is versierd met gebeeldhouwde natuurstenen vleugelstukken, gebeeldhouwde guirlandes en cartouches. Op de gevel staat MDCLXIIII (1664). 

De gevel is van het "gedrongen Vingboons-type", ontworpen door de architect Philips Vingboons (1607-1678). De gevel lijkt enigszins op de halsgevel, maar er zijn enkele verschillen: Bij de Vingboonsgevel heeft het huis vaak horizontaal drie ramen die worden gescheiden door pilasters. Een ander kenmerk is dat de Vingboonsgevel een driehoekig fronton heeft en dat de gevel vaak gebeeldhouwde vleugelstukken heeft. Philips Vingboon was een Amsterdamse architect, zijn prestaties zijn ook te zien op de Oude Turfmarkt in hartje Amsterdam, waar hij in 1642 van de regenten van het Sint Pietersgasthuis opdracht kreeg 9 panden te realiseren.

Begin 20e eeuw was het pand licht van kleur. In 1927 was er een fietsenzaak in gevestigd (zie foto rechts). Van 1939-2009 was het een korpszaal van het Leger des Heils.

Tegenwoordig huisvest het pand en galerie, Galerie1664 genaamd, met regelmatig wisselende exposities. Eigenaar Glenn Tak is zo vriendelijk om de deur op een woensdag te openen en zal ons  meer vertellen over de geschiedenis en het vroegere en huidige gebruik. 


Aanmelden "Ontdek je stad" op 9 oktober 2019

Kom gezellig een kopje koffie drinken op 9 oktober a.s. in de buurtkamer, vertrek naar het nabijgelegen Sluisje is om 11.15 uur. Het bezoek is kosteloos en duurt maximaal 45 minuten. U kunt na afloop een lunchplankje gebruiken in de buurtkamer à € 4,00.