Lezing: 100 jaar Tieland

26-06-2019

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Toon Tieland werd geboren. Daar willen we graag op meerdere manieren bij stilstaan. Op woensdag 26 juni a.s. komen zijn dochters Ingrid en Jeannette Tieland vertellen over het leven en werk van deze Amersfoortse schilder. 

Dit stadsgezicht van Amersfoort maakte Tieland voor de Rotary, het hangt in Het Seminarie.

Tieland schilderde in een persoonlijke stijl die naïef expressionistisch wordt genoemd. Invloeden waren de schilders van Sint-Martens-Latem en Paul Gauguin. Net als Gauguin bracht hij donkere contouren aan om de monochrome kleurvakken.[2] Tieland zou daardoor rondom Gent de bijnaam 'Antoine le Contour'. Hij putte inspiratie uit zijn geboortestad Amersfoort, het plattelandsleven, zijn katholieke geloof en landschap uit de Leiestreek in Vlaanderen, waarmee hij een speciale band had. Ook werd hij zeer aangetrokken door de literatuur van Felix Timmermans. In totaal zou hij meer dan 1000 schilderijen maken.[3] In 1984 werd hem door het gemeentebestuur van Amersfoort een overzichtstentoonstelling aangeboden, Ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag volgde nogmaals een overzichtstentoonstelling, nu in Rietveldpaviljoen De Zonnehof. Nadien volgden er nog grote overzichtstentoonstellingen in 1999 en 2004 in Flehite.

In 1995 werd hem de erepenning van de stad van Amersfoort uitgereikt. Twee jaar later volgde een koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Toon Tieland overleed in 2006.

Ingrid en Marieke Tieland zullen, tijdens deze inleiding, vertellen over het leven van hun vader, als kunstschilder maar ook als jongeling, vader, echtgenoot en inwoner van Amersfoort. 


Aanmelden lezing "100 jaar Tieland" op 26 juni 2019

Kom gezellig een kopje koffie drinken op 26 juni a.s. in de buurtkamer, we starten om 11.15 uur. Entree is kosteloos en u kunt na afloop een lunchplankje gebruiken in de buurtkamer à € 4,00. Neem gerust een buurvrouw of buurman mee !