Film: De geschiedenis van De Vereenigde Oostindische Compagnie

23-01-2019

Op woensdag 23 januari 2019 vertonen we "De geschiedenis van de Vereenigde Oostindische Compagnie", een documentaire over de VOC gepresenteerd door Drs. Els M. Jacobs. Aanvang 13.30 uur, totale duur is 2 uur.

Documentaire

De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (kortweg VOC) werd opgericht in 1602 en groeide in korte tijd uit tot de grootste handels- en transportonderneming ter wereld. Door het enorme succes van de handel in met name specerijen beleefde Nederland in de 17e eeuw een periode van ongekende macht en rijkdom. Niet voor niets staat dit tijdperk in de geschiedenis te boek als de Gouden eeuw.

In deze documentaire geven historici en andere deskundigen antwoorden op een aantal vragen met behulp van landkaarten, log- en dagboeken, tekeningen, officiële documenten, enz. Waarom en door wie de organisatie destijds werd opgericht, we verkennen de twee routes naar Azië waaruit de Oostindiëvaarders konden kiezen: noordelijk via Nova Zembla en zuidelijk via Kaap de Goede Hoop. Er wordt ruim aandacht besteed aan de handelswaren, de schepen in de barre tochten, de bemanningen en de passagiers die vaak jaren wegbleven of in het verre stierven. En ook de VOC- vestigingen met woongemeenschappen en pakhuizen worden uitvoerig getoond.

Gezien de grote hoeveelheid materiaal, krijgen wij eventueel later in een tweede filmvoorstelling te zien waarom de VOC uiteindelijk ten onder ging.

Wees welkom !

23 januari 2019, 13.30 - 15.30 uur. Toegang is gratis ! De entree is via de steeg, Appelmarkt 9-achter

We stellen het op prijs als u zich even aanmeldt zodat we weten dat u komt. Dat kan door te mailen naar: info@buurtkamer-binnenstad.nl