Film: Vervolg documentaire-reeks Nederland van Boven

25-03-2020

Vorig jaar en in januari van dit jaar vertoonden we meerdere delen van "Nederland van Boven", een documentaireserie die in 2011 werd gemaakt door de VPRO.  Op 25 maart a.s. zullen we verdergaan met de documentairereeks en staan er twee delen op het programma, deze keer bezorgen we ze bij je thuis ! 

Nederland uit de lucht bekeken

Wie naar de krioelende mierenhoop kijkt die Nederland is, vraagt zich af waarom ons land niet elke dag totaal vastloopt in een ongelofelijke chaos. Maar wie vanaf bovenaf naar ons land kijkt ziet iets heel anders: een precisie uurwerk. "NEDERLAND VAN BOVEN" kijkt vanuit vogelperspectief met behulp van helikopters, paragliders, ballonnen, vliegers en drones naar de ritmes en patronen van Nederland.

Bekijk hier een voorproefje van de komende aflevering "Strijd" : 

De documentaire kent twee seizoenen en ieder seizoen belicht 10 thema's. De thema's die op 25 maart a.s. om 11.15 uur te zien zijn, zijn de volgende twee. Met name de aflevering 'Strijd' komt in een ander licht te staan in de huidige coronatijd, aangezien de strijd tegen een virus van een andere orde is. Pak een kop koffie, ga er lekker voor zitten, de mail waarmee je beide delen kunt stream komt om 11.15 uur binnen ! 

Bloei

Welke mogelijkheden biedt onze welvaart, zelfs waar die overgaat in overdaad? Nederland kent de hoogste dichtheid aan vakantieparken ter wereld. Het is een toonbeeld van onze in overdaad uitmondende welvaart en eindeloos doorbouwen met leegstand tot gevolg. Maar kunnen we ook groei realiseren door beter na te denken over producten? In de afvalverwerking lijkt dit te lukken. Afvalstromen en zelfs onze ontlasting worden steeds vaker omgezet in energie. Eigenlijk grijpen we hiermee terug op een oud fenomeen. De jaarlijkse strontrace van Workum naar de Bollenstreek herbeleeft het vroegere scheepstransport van mest uit Friesland, dat eeuwenlang werd gebruikt om bollen te laten groeien op de arme grond in de Bollenstreek. Om de bollen in perfecte staat te brengen is ook het juiste grondwaterpeil van belang. Één man, de kraantjesman, is hier dagelijks mee bezig. Hij zorgt voor het evenwicht tussen te veel en te weinig.

Strijd

Hoe bakenen we onze grenzen af - van de landsgrenzen tot de schutting in de achtertuin? Grenzen afbakenen hebben we altijd gedaan. Achter de landsgrenzen legden we een ingenieus systeem aan van verdedigingswerken die tezamen een waterlinie vormden. Nu oorlogsdreiging ver weg lijkt, traint Defensie mariniers en marechaussees in een Gronings oefendorp voor missies in oorlogsgebieden. Maar binnen de landsgrenzen gaat het afbakenen door. We scheiden zoet water van zout water, en ondervangen de gevolgen door duizenden minuscule visjes te importeren en uit te zetten in onze binnenwateren. Op de markt houdt de marktmeester streng en onverbiddelijk in de gaten of de kraamhouder zich wel tot z'n toegewezen plek beperkt. En als buren strijden over de plek van de nieuwe schutting, wordt de landmeter ingeschakeld om het geschil te beslechten. Op het strand zetten we ons plekje af met een handdoek. Afbakenen zit ons in de genen.


Om 11.15 uur krijg je de link!