Toon, de kleuren van een clown

25-10-2023

Buurtgenoot Hilbert-Jan is een echte filmgek en vertoont regelmatig films aan buurtkamergasten en bewoners van Het Seminarie. Op 25 oktober staat er een documentaire op het programma over conferencier, dichter en schilder Toon Hermans. 

Artiest van de eeuw

Zeg je Toon Hermans, dan denk je meteen aan "snieklaas" of het Amsterdamse theater Carré. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met dit grote theater aan de Amstel. Toon Hermans wordt samen met Wim Sonneveld en Wim Kan de Grote Drie genoemd. Zij waren degenen die het Nederlandse cabaret een ander gezicht gaven in de vorige eeuw. Hun visie en hun humor zijn voor vele cabaretiers die na hen kwamen een grote inspiratiebron geweest.

De kleuren van een clown is een hommage aan de artiest van de eeuw Toon Hermans. Coen Verbraak maakte dit portret voor de VARA 5 jaar na Toon's overlijden. In de kleuren van een clown schetsen intimi een ontroerend en spraakmakend beeld van het leven en het werk van Toon Hermans. Naast talrijke fragmenten uit de One Man Shows bevat het portret bijzondere beelden uit het prive archief van de familie Hermans. 

Met: John van Elk, Wim Hazeu, Youp van 't Hek, Maurice Hermans, Michael Hermans, Gaby Hermans, Herman van Hove, Hans Koppes, Paul de Leeuw, Benny Ludemann, Frans Molenaar, Hugh den Ouden, Coen van Orsouw jr., Ida Schrijver, Herman van Veen

Hilbert-Jan laat verder een selectie van hoogtepunten uit de One Man Shows van 1958 - 1997 zien. Hier ziet u de legendarische conferencier zoals u hem zich waarschijnlijk het beste herinnert; als een rasartiest. Deze film is een must voor iedereen die Toon Hermans een warm hart toedraagt.

Dat hij geen instrument kon bespelen, zelfs geen noot kon lezen, deerde hem niet om met kleuren te vertellen hoe hij zijn liedjes wilde laten klinken: eenvoudig, recht uit het hart. Zijn liedjes en zijn gedichtjes zijn eenvoudig, maar zeer doeltreffend. Toon was een meester van de timing en kon stiltes als geen ander omdraaien in golvende lachsalvo's, gewoon door er te staan. Filmrecensie Gerard de Bruijn - Cinemagazine.

Aanmelden

De film wordt in huiselijke kring vertoond op 25 oktober om 11.00u in het auditorium van de Stad van Cahen. De toegang is gratis maar we vinden fijn als u even laat weten dat u komt. Voorafgaand aan de film kunt u een kopje koffie drinken in de Buurtkamer, Appelmarkt 17 en aansluitend is er gelegenheid om een lunchplankje te gebruiken aldaar.