Film: Sterren stralen overal

23-09-2020

In het najaar pakken we de filmreeks weer op, deze keer in een -coronaproof- opzet. Het auditorium in de Stad van Cahen telt 80 stoelen en de films zijn toegankelijk voor maximaal 20 buurtgasten die op ruime afstand van elkaar de film kunnen bekijken. Buurtgenoot Henk heeft een aantal bijzondere films geselecteerd uit de collectie van filmmuseum Eye, de eerste daarvan is de klassieker "Sterren stralen overal" uit 1953. 

Sterren stralen overal

De film "Sterren stralen overal" werd gemaakt in 1953 en is een sociaal drama over een gezin dat gaat emigreren naar Australië.

Taxichauffeur Piet Amstel maakt zich zorgen over de 'verslappende' normen en waarden in het Amsterdam van de jaren vijftig en wil emigreren. De door de regering aangekondigde bouw van atoomschuilkelders en de voortdurende Hollandse regenbuien dragen evenmin bij tot een vrolijke stemming, en een vertrek naar zonnig Australië zou de familie geen kwaad doen, denkt Amstel. Maar eerst moet hij zijn verliefde dochter en haar smokkelende vriend op het rechte pad brengen.

Met Sterren stralen overal speelde regisseur Gerard Rutten in op de naoorlogse emigratiegolf toen tienduizenden Nederlanders een nieuw leven in Amerika of Australië zochten. Willy Walden en Piet Muyselaar zorgen als het duo Snip en Snap voor de komische noot. Walden en Muyselaar waren in de eerste decennia na de oorlog mateloos populair; producent Rudi Meyer had bedacht dat een gastoptreden van het duo de film een paar honderdduizend extra bezoekers zou opleveren, wat ook gebeurde. Sterren stralen overal trok meer dan een miljoen bezoekers. Meyer koos ook voor een komisch intermezzo omdat hij vreesde dat de film anders te somber zou worden.

De soundtrack van de film werd vertolkt door het Metropole Orkest met solist Bert van Dongen en komt menigeen nog bekend voor: Luister hier !


Aanmelden

Het aantal plaatsen is beperkt tot maximaal 20 en de toegang is gratis. De film wordt vertoond in het Auditorium van de Stad van Cahen (Muurhuizen 104) en start om 11.00 uur. Voorafgaand bent u welkom om een kopje koffie te komen drinken op het Kunstplein van de Stad van Cahen. Aansluitend is het mogelijk om een lunchplankje te gebruiken à € 4,00 in de Buurtkamer (Appelmarkt 17).