Film: Sporen van Indië

27-09-2023

Buurtgenoot Hilbert-Jan is een echte filmgek en vertoont regelmatig films aan buurtkamergasten en bewoners van Het Seminarie. Op 27 september staat er een bijzondere "Amersfoortse" documentaire op het programma van Hans Goedkoop: Sporen van Indië.

Over Sporen van Indië

Op straat, in huis, zelfs in de huid van mensen om ons heen. Overal vind je de Indische sporen van een geschiedenis die Nederland voorgoed veranderde. Over die vier eeuwen van verwevenheid tussen Indië en Nederland maakte historicus en presentator Hans Goedkoop, zelf ook van Indische komaf, deze filmische documentaire.

Hans Goedkoop in de virtuele studio voor Sporen van Indië
Hans Goedkoop in de virtuele studio voor Sporen van Indië

Producent Reda van der Putten werkte twee jaar aan het vooronderzoek. Hans Goedkoop schreef het script en presenteert de documentaire. Vele aspecten van de Indische en koloniale invloeden op de complete Nederlandse maatschappij komen aan bod: De Indo's, de Molukkers maar ook de veteranen en de Totoks, de plantages en de pensions. Klik hier voor de trailer: 

Goedkoop wandelt door de straten en stegen van Amersfoort en bezoekt onder andere Toko Tjin. Door middel van archiefmateriaal en een gedreven verteller krijgt onze stad een nieuw gezicht, en worden de diepe groeven van Indië achter de façade van Amersfoort onthuld. 

"Hans Goedkoop is de ideale leraar Geschiedenis. (...) Er wordt niets goed gepraat, er wordt ook zeker niet nostalgisch gedaan, maar de documentaire is opvallend rustig van toon. Dat is in het tegenwoordig zo verhitte kolonialismedebat ook wel eens aangenaam.'' (Het Parool, 23 maart)

Aanmelden

De film wordt in huiselijke kring vertoond op 27 september om 11.00u in het auditorium van de Stad van Cahen. De toegang is gratis maar we vinden fijn als u even laat weten dat u komt. Voorafgaand aan de film kunt u een kopje koffie drinken in de Buurtkamer, Appelmarkt 17 en aansluitend is er gelegenheid om een lunchplankje te gebruiken aldaar.