Film: Vervolg Documentaire Nederland van Boven

29-01-2020

In september en december 2019 vertoonden we een drietal delen van "Nederland van Boven", een documentaireserie die in 2011 werd gemaakt door de VPRO.  Op 29 januari a.s. zullen we verdergaan met de documentairereeks en staan er twee delen op het programma. 

Nederland uit de lucht bekeken

Wie naar de krioelende mierenhoop kijkt die Nederland is, vraagt zich af waarom ons land niet elke dag totaal vastloopt in een ongelofelijke chaos. Maar wie vanaf bovenaf naar ons land kijkt ziet iets heel anders: een precisie uurwerk. "NEDERLAND VAN BOVEN" kijkt vanuit vogelperspectief met behulp van helikopters, paragliders, ballonnen, vliegers en drones naar de ritmes en patronen van Nederland.

Bekijk hier een voorproefje van de komende aflevering: 

De documentaire kent twee seizoenen en ieder seizoen belicht 10 thema's. De thema's die op 29 januari a.s. te zien zijn, zijn de volgende twee:

Trek

We zijn altijd onderweg, maar hoe kwetsbaar zijn we? Nederland heeft een goede reputatie als het gaat om logistiek en vervoer. Alles gestroomlijnd, alles keurig aangelegd om de trek van A naar B zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zelfs de trek van dieren in het wild faciliteren we met behulp van ecoducten. Meestal gaat het goed, een enkele keer hapert het systeem. Onderweg wanen we ons onkwetsbaar, maar zijn dat natuurlijk niet. Net zo min als de vogels tijdens de grote vogeltrek. De valkenier op het vliegveld stelt alles in het werk om gevaarlijke aanvaringen met vogels te voorkomen. Verkeersongevallen leiden in sommige gevallen tot organentransport voor transplantatie. Voor dat transport hebben we dan vervolgens weer duizelingwekkende logistiek bedacht.

Verval

We houden niet van verval, maar hoe gaan we ermee om als het toch toeslaat? In Nederland houden we niet van verval. Krijgt een oud gebouw geen monumentenstatus, dan is het rijp voor de sloophamer. Maar omdat een geheel aangeharkt en opgeschoond land ons ook de rillingen bezorgt, maken we ruimte voor uitzonderingen. Het eiland Tiengemeten wordt teruggegeven aan de natuur. Toeristen worden er rondgeleid om natuurlijk verval te aanschouwen. Er moeten plekken zijn die authentiek zijn, even authentiek als die jarendertigwoning met die glas-in-loodramen waarin velen zo graag wonen. Een voormalig fabrieksdirecteur koestert de herinneringen aan zijn fabriek, die er verlaten en vervallen bij staat. En dan is er ook nog onze strijd tegen het lichamelijke verval, die steeds grotere vormen aanneemt. Massaal slaan we aan het hardlopen, alsof de tijd ons op de hielen zit. Verval mag er wel zijn, maar het moet niet te dichtbij komen.


Welkom, neem gerust een buur mee!

Aanmelden Filmochtend 29 januari 2020 

Tijd: 11.15 - 12.45 uur. Toegang is gratis, voor koffie/thee is een vrijwillige bijdrage mogelijk. Inloop vanaf 10.00 uur, de entree is via de steeg tussen Appelmarkt 9 en 10. 

Voorafgaand is het mogelijk om aan te schuiven bij onze koffietafel en naderhand kunt u een lunchplankje gebruiken met huisbereide soep à € 4,00.

We stellen het op prijs als u zich even aanmeldt zodat we weten dat u komt. Dat kan door het invullen van onderstaand formulier: 

LET OP: De tijden van de film zijn gewijzigd, OCHTEND in plaats van in de middag !!