Film: Alleman (1963)

02-12-2020

In het najaar pakken we de filmreeks weer op, deze keer in een -coronaproof- opzet. Het auditorium in de Stad van Cahen telt 80 stoelen en de films zijn toegankelijk voor maximaal 20 buurtgasten die op ruime afstand van elkaar de film kunnen bekijken. Buurtgenoot Henk heeft een aantal bijzondere films geselecteerd uit de collectie van filmmuseum Eye, de volgende is de documentaire "Alleman" uit 1963 van Bert Haanstra. Deze wordt vertoond op 2 december om 11.00 uur. 

Jan en alleman in de jaren 60

Alleman is een veelvuldig bekroonde documentaire waarin Bert Haanstra de Nederlandse bevolking met al haar eigenaardigheden portretteert: Jan en alleman. Vaak in scènes die werden opgenomen met een verborgen camera. Haanstra laat in beeld en geluid zien dat de Nederlanders, allemaal netjes geregistreerd in het bevolkingsregister, in 1963 leefden in een goed georganiseerd en overzichtelijk land. 

Bert Haanstra geeft op zijn eigen onnavolgbare manier een beeld van Nederland en de Nederlanders. Zo laat hij het ongewone in het gewone en het gewone in het ongewone zien. De moeilijke jaren van de naoorlogse wederopbouw zijn voorbij en het gaat de meeste mensen beter dan vroeger. Uit Alleman spreekt dan ook een zekere tevredenheid. Haanstra ziet een wereld waarin het positieve overweegt. Natuurlijk hebben mensen ook hun tekortkomingen en hun eigenaardigheden, maar veel kwaad steekt er niet in de landgenoten van de regisseur.

Simon Carmiggelt is te horen als voice-over in de film die meer dan 1,5 miljoen bezoekers trok en in 1964 een Gouden Beer in Berlijn won.

Bekijk hier de trailer


Aanmelden

Het aantal plaatsen is beperkt tot maximaal 20 en de toegang is gratis. De film wordt vertoond in het Auditorium van de Stad van Cahen (Muurhuizen 104) en start om 11.00 uur. Voorafgaand bent u welkom om een kopje koffie te komen drinken in de Buurtkamer aan de Appelmarkt 17. Aansluitend is het mogelijk om een lunchplankje aldaar te gebruiken à € 4,00.