Film: Documentairereeks Nederland van Boven
In september 2019 vertoonden we een drietal delen van "Nederland van Boven", een documentaireserie die in 2011 werd gemaakt door de VPRO. Op 27 november a.s. zullen we verdergaan met de documentairereeks en staan er weer drie delen op het programma.
Nederland uit de lucht bekeken
Wie naar de krioelende mierenhoop kijkt die Nederland is, vraagt zich af waarom ons land niet elke dag totaal vastloopt in een ongelofelijke chaos. Maar wie vanaf bovenaf naar ons land kijkt ziet iets heel anders: een precisie uurwerk. "NEDERLAND VAN BOVEN" kijkt vanuit vogelperspectief met behulp van helikopters, paragliders, ballonnen, vliegers en drones naar de ritmes en patronen van Nederland.
Bekijk hier een fragment uit het deel "Water, vriend of vijand?"
De documentaire kent twee seizoenen en ieder seizoen belicht 10 thema's. De thema's die op 27 november a.s. zullen worden vertoond zijn:
Wilde natuur
We zijn allemaal dol op de natuur, maar wat is natuur eigenlijk in een land dat voor een groot deel is veroverd op de zee, en dus door mensenhanden is aangelegd? Hebben we eigenlijk nog wel wilde, woeste natuur, of is Nederland één groot park geworden dat zorgvuldig moet worden geschoffeld en gemaaid? Iedere vierkante meter grond is door ons aangeraakt, en toch hebben we op een klein oppervlak een ongelooflijke hoeveelheid verschillende landschappen en natuurgebieden. Bossen, duinen, moerassen, zandverstuivingen, heidegebieden, uiterwaarden: we hebben het allemaal en het is allemaal even mooi, zoals we in deze aflevering zullen zien. En vanuit de lucht bekeken is onze natuur misschien nog wel spectaculairder dan vanaf de grond.
Water: vriend of vijand?
Als iets de Nederlander heeft gevormd, dan is het wel de strijd tegen het water. Met veel doorzettingsvermogen en inventiviteit veroverden we ons land op de zee en maakten een onbewoonbare delta tot een van de welvarendste plekken op aarde. Met de voltooiing van de Deltawerken hadden we de strijd tegen het water definitief gewonnen. Dachten we. Maar toen ging de zeespiegel stijgen, traden de rivieren vaker buiten hun oevers en werd het klimaat wispelturiger. Hoe veilig zijn we eigenlijk achter onze stoere dijken? Wat doen we eraan om ze goed te houden en wat kan er gebeuren als een zeedijk onverhoopt tóch doorbreekt?
Waar is het gevaar?
Dagelijks komen er honderden gevaren op ons af. Ziektes en ongelukken, maar ook cyberaanvallen die al onze computers platleggen of Russische Toepoelevs die ons luchtruim binnenkomen. In het verleden bouwden we forten of een waterlinie om de vijand af te schrikken. Nu brengen we met risicokaarten ons land in beeld; bouwen we ons land vol met drempels en rotondes en leggen we al onze handelingen vast met camera's. Maar zoals de stroper slimmer is dan de boswachter, weten we nu ook nooit waar het echte gevaar schuilt in ons land. In Nederland van Boven kijken we vanuit de lucht naar de gevaren voor ons land en zien hoe mensen voortdurend bezig zijn onze veiligheid te garanderen. Van de F-16-piloot tot de brandweer. En van de dijkbewaker tot de rampenspecialist.
Indien de thema's goed ontvangen worden door de bezoekers zullen we de serie in 2020 vervolgen. Meldt u nu al vast aan voor de filmmiddag met onderstaand aanmeldingsformulier.
Aanmelden Filmmiddag 27 november 2019
Tijd: 13.30 - 15.30 uur. Toegang is gratis, voor koffie/thee is een vrijwillige bijdrage mogelijk. Inloop vanaf 13.00 uur, de entree is via de steeg tussen Appelmarkt 9 en 10.
Voorafgaand is het mogelijk om een lunchplankje met huisbereide soep te gebruiken à € 4,00.
We stellen het op prijs als u zich even aanmeldt zodat we weten dat u komt. Dat kan door het invullen van onderstaand formulier: