College: Het stedelijk leven in de 19e eeuw

13-11-2019

Het Seminarie werkt samen met Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan. Deze Stichting biedt interactieve en toegankelijke colleges voor senioren in groepsverband. De colleges worden gegeven door studenten over hun eigen vakgebied; zij worden daarin begeleid door de Stichting op zowel inhoudelijk gebied als in het inspelen op de groep waar zij hun kennis aan willen overdragen.

Dankzij jullie reacties op de lijst met beschikbare onderwerpen zijn de eerste drie 'topics' voor de collegereeksen die door Stichting OGJG verzorgd gaan worden, als volgt vastgesteld:

  1. Het stedelijk leven in de 19e eeuw (najaar 2019)
  2. Voeding en gezondheid (voorjaar 2020)
  3. Griekse mythologie (najaar 2020)

Uiteraard volgen er nog nieuwe onderwerpen, dus we kunnen voorlopig ons hart ophalen aan leuke, spraakmakende colleges door jonge enthousiaste student-docenten ! 

Het stedelijk leven in de 19e eeuw

Door Eline Alberts

Oud Geleerd Jong Gedaan presenteert een collegereeks cultuur-, architectuur- en kunstgeschiedenis, toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Deze reeks bestaat uit vier opzichzelfstaande colleges die u mee terug nemen naar leven in de snel groeiende steden van de 19e eeuw. Een eeuw vol veranderingen.

In het eerste college, 'De opkomst van het mensen kijken', nemen we een kijkje in het Parijs van de 19e eeuw en de figuren die daar op de boulevards rondliepen. Wat was een flâneur? Hoe gingen mensen om met vreemdelingen? Kunnen stereotypen positief zijn...? 

Tijdens het tweede college, 'De vrouw in de stad', nemen we het leven van de vrouw in de grote stad onder de loep. Wat waren de taken van een goede huisvrouw en hoe veranderde dit? Vervolgens zullen we door uitstapjes naar warenhuizen en de opera zien hoe belangrijk het was 'gezien te worden'. 

Het derde college genaamd 'Stedelijke problemen in de 19e eeuw', richt zich op de problematiek in deze grote steden. Wat gebeurt er als massa's mensen ineens dicht op elkaar wonen? Hoe reageerden mensen op achterbuurten? Maar vooral, hoe losten autoriteiten dit op? Huisnummers, sociale controle en stedenbouw spelen hierin een belangrijke rol. Net als het sprookjesachtige park Parc des Buttes-Chaumont in Parijs. 

In het laatste college, 'Stadsvermaak', bespreken we verschillende locaties waar mensen de drukke stad even konden ontvluchten. Wat gebeurde er allemaal tijdens een Londense wereldtentoonstelling? Wanneer ontstonden de eerste dierentuinen en musea? Keek men vooral naar de objecten, of eigenlijk meer naar elkaar? Met andere woorden, hoe gingen mensen om met de drukke 19e eeuwse stad ?

Aanmelden colleges "Het stedelijke leven 19e eeuw"

Student-Docent Eilne Alberts gaat de colleges "Het stedelijk leven in de 19e eeuw" geven op respectievelijk 23 en 30 oktober, 6 en 13 november 2019, van 11.15 uur tot 12.15 uur in het auditorium van de Stad van Cahen. Omdat het 'interactieve' bijeenkomsten zijn, is de deelname beperkt tot 25-30 buurtgasten. Voorafgaand bent u van harte welkom bij de koffietafel in de Buurtkamer en na ieder college kunt u aldaar gebruik maken van een lunchplankje à € 4,00. 

De collegereeks kost € 20,00 per persoon, als u alle vier de keren aansluitend wilt lunchen, dan geldt een aantrekkelijk college-lunch-arrangement voor € 30,00 per persoon. Genoemde tarieven gelden voor de hele reeks, contant te voldoen bij het eerste college op 23 oktober a.s.