ANWB-AutoMaatje

Hoogland en Kattenbroek zijn op 4 maart jl. als eerste in Amersfoort gestart met ANWB AutoMaatje, waar we met de Buurtkamer gebruik van kunnen maken. Dit initiatief is een samenwerking tussen gemeente Amersfoort, Indebuurt033, Hooglands Maatjes, Vereniging Dorpsbelangen Hoogland, ANWB en veel enthousiaste vrijwilligers. ANWB AutoMaatje is opgericht in december 2016 en in 2019 is het ANWB AutoMaatje in 33 gemeenten en op 125 locaties actief.

Groot maatschappelijk probleem

Ruim 1.000.000 mensen raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid, steeds beperkter worden. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk.

Het ANWB AutoMaatje heeft een nieuwe aanpak waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten terugbrengen in de maatschappij.

Bij ANWB AutoMaatje vervoeren buurtgenoten minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Door ANWB AutoMaatje toe te voegen aan het bestaande plaatselijke vervoersnetwerk kunnen ook de minder mobiele mensen weer deel uit gaan maken van het sociale en maatschappelijke leven. Dit kan zijn naar de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin.

Hoe werkt het?

Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje wordt door een lokale coördinator gekoppeld aan een vrijwillige chauffeur in de buurt. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent (€ 0,30) per kilometer gerekend.

Op dit moment is er nog geen servicepunt in de binnenstad van Amersfoort, maar er is wel een AutoMaatje woonachtig in de binnenstad waar onze buurtkamergasten een beroep op kunnen doen. Mocht er een grote vraag ontstaan, dan zullen we overwegen om zelf een servicepunt voor de binnenstad in het leven te roepen; voorlopig werken we samen met het ANWB-servicepunt Hoogland-Kattenbroek.

Interesse of een vraag ? 

Heeft u een vervoersvraag of wilt u meer weten over de mogelijkheden van ANWB-AutoMaatje in de binnenstad ? Vult u onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. Bellen mag ook: tel. 033-4613558.